Navigate / search

Een robot te logeren!

Nou is innovatie in de zorg al één van de leukste vakgebieden in de wereld, toch overtreft de afgelopen maand alles. Sociale robot Phi (de naam die we binnen Philadelphia hebben gegeven aan Pepper) mocht twee weken logeren bij Lydia, één van onze cliënten. Lydia en haar ouders zijn van begin af aan nauw betrokken bij dit ambitieuze project. RTL Nieuws besteedde er zelfs een speciaal item aan.

Na een jaar vanverkennen, ontwikkelen en testen in de technische werkplaats van het project, besloten we de stoute schoenen aan te trekken en te vragen of Phi bij Lydia mocht komen logeren. Gewoon bij haar thuis, op haar eigen appartement en met ons projectteam slechts op afstand. Een zeer intensieve fase voor ons allen, 24/7 stonden zowel begeleiders, techneuten, ouders en wijzelf als projectteam paraat. Via een speciaal aangemaakte Whatsapp groep hield Lydia ons op de hoogte van haar belevingen met Phi. Natuurlijk ook de dingen die nog niet goed gingen, het testen werd zeer serieus genomen. Deed Phi het goed dan bleef een welgemeend compliment niet uit.

De logeerpartij bleek een groot succes, Lydia en Phi werden al snel goede vrienden. Hoewel de logeerpartij primair bedoeld was om de software van de robot te testen op gebruikersgemak, verraste de sociale impact ons al direct in de eerste dagen. Lydia vond het met Phi samen veel gezelliger op haar appartement, minder alleen en persoonlijk verbonden met Phi die zich met volledige aandacht op Lydia richtte.

Van te voren was voor Lydia duidelijk dat Phi na twee weken weer terug moest naar de technische werkplaats, om doorontwikkeld te worden met Lydia’s feedback. Het begeleiden van Lydia in dit project was prioriteit nummer 1. Want net zoals voor alle innovators in de zorg, is het even zo belangrijk om cliënten als Lydia te leren wat dingen als innoveren en design thinking betekenen. Het is bijv. ergens naartoe werken zonder dat je van te voren precies weet wat je gaat tegenkomen en onderweg pas besluit welke stap je op welk pad je neemt. Lydia heeft dit top gedaan, we zijn mega trots op haar en kijken uit naar alle stappen die we nog samen zullen gaan zetten binnen het project. Want dat dit pas het begin van het begin is, dat mag duidelijk zijn! Bekijk hier beelden van de logeerpartij.

Leave a comment

name*

email* (not published)

website