Navigate / search

Waarom een zebra zwart-witte strepen heeft

Weet jij waarom een zebra zwart-witte strepen heeft over zijn gehele lijf? Of welke inzichten het ons kan leren? Ik wist het niet, ik heb ooit niet goed opgelet tijdens de biologieles of ik heb deze kennis in eerste instantie als niet relevant geacht en gearchiveerd in een cel ergens ver achterin mijn geheugen. Toch heeft het nu wel mijn nieuwsgierige aandacht getrokken.

De strepen van de zebra leren ons kennelijk slimme inzichten in temperatuur regulering. De strepen zien er niet alleen prachtig uit, ze hebben een zeer functionele meerwaarde voor de zebra. Met de afwisseling van zwart-witte strepen weet de zebra zijn oppervlaktetemperatuur met zo’n 9 graden te verlagen. Hoe werkt het? Door de zwart-witte oppervlakten ontstaan kleine luchtstromen boven zijn lijf. Ze ontstaan doordat zwart en wit beide verschillend reageren op zonlicht, wit reflecteert terwijl zwart absorbeert. Dit geeft een verschil in de lucht boven zijn lijf, daar waar wit koelere lucht veroorzaakt en zwart warmere lucht, ontstaat automatisch een verschil in luchtdruk. Zie hier het ontstaan van een eigen ventilatiesysteem.
De zebra laat ons mensen zien hoe het door de evolutie heen handig gebruik maakt van de natuurkundige wetten. Slimme oplossingen die we ter harte kunnen nemen bij bijv. de bouw van onze huizen, scholen en kantoren. Wat de natuur kan, kunnen wij ook mits we de natuur en zijn oplossingen snappen en weten te interpreteren naar duurzame oplossingen voor onze eigen toepassingen. Een nobel streven, een geruststellend streven en tegelijkertijd een stevige uitdaging. Wisselwerking op basis van luchtdruk en temperatuur, de zebra laat ons zien hoe! Mijn respect voor dit soort dieren schiet direct omhoog, ik zie een wandelende zelfregulerende innovatie op de savanne …. cool!

Ik heb deze kennis opgedaan tijdens het lezen van ‘Blauwe Economie’ (Gunter Pauli). Een absolute aanrader als je nieuwsgierig bent naar wat de natuur ons kan vertellen over circulair denken. 

Leave a comment

name*

email* (not published)

website