Navigate / search

De krachtige zuurstof van Health Innovation School

Waarom zou je meedoen aan de Health Innovation School? Als je als innovator in de Nederlandse zorg daar nog over twijfelt, dan heb je nog te weinig groeven in je werkhanden. Absoluut niet erg, mogelijk ben je in je werkleven al heel ver gekomen met diverse innovatie trajecten zonder al teveel stormschade. Fijn! Innoveren is leuk, energiegevend en leerzaam …. maar ook vaak keihard werken, teleurstellingen verwerken en je soms behoorlijk alleen voelen.

Marinus Knoope beschreef in zijn boek ‘De Creatiespiraal‘ wat mij betreft de ultieme basis voor de benodigde doorzettingskracht. Blijven geloven in je eigen ideeën, blijven staan voor je eigen ideeën, je eigen pad blijven volgen en ondertussen de interactie aan blijven gaan met iedereen om je heen waarbij je werkt aan mindsets en het vinden van medestanders om jouw ideeën te realiseren. Zelf moet je daarbij het oog van de storm zijn, rustig blijven en je niet gek laten maken. Zoals Marinus Knoope beschrijft: ‘degenen die in staat zijn om hun dromen krachtig te verbeelden, zullen daarvoor sterker kunnen blijven staan en zijn doorgaans meer succesvol in het uiteindelijke realiseren van die dromen’.

Dit is precies de wijze waarop innovatie in de praktijk werkt. Je bent vaak in het begin een eenling, je voelt je alleen, niet begrepen en twijfelt meermaals of jijzelf die gekke vreemde eend in de bijt bent. Maar eigenlijk zijn veel anderen juist de vreemde eenden in de bijt, zeker in deze tijd vol veranderingen waarin we momenteel als mensheid leven. Als je luistert naar Podcasts zoals de ‘Innovatie Wasstraat‘ van Kim Spinder, naar sprekers van de Health Innovation School of simpelweg jezelf oriënteert op het world wide web en volgt wat er op innovatievlak gebeurt in andere landen en culturen …. zul je meer en meer bevestigd worden dat hetgeen jij denkt, voelt en doet, hoort bij de grillige jaargetijden van innovatie. Om nog maar even in de sfeer van Marinus Knoope te blijven. Je hebt geen klap van de molen gehad, je staat niet alleen, dit hoort bij je vak, bij je passie en bij je groei. Hoe fantastisch is dat om te ondervinden?!

Met die wetenschap kun je toch de hele wereld aan. Al blijft er nog een belangrijke factor van belang, namelijk je voeding om als innovator elke dag nog net weer wat krachtiger te worden in je vak. En eigenlijk even zo belangrijk, om zoveel mogelijk waarde te kunnen creëren voor de organisatie waar je werkt en daarmee voor de klanten van die organisatie. Innovators in de Nederlandse zorg hebben het nog niet eens zo zwaar, we hebben het geluk om reeds in een cultuur te leven waarin we het met zijn allen eens zijn dat we alleen via systeeminnovatie de zorg echt kunnen veranderen. Zorg veranderen om zorg doelmatiger, toegankelijker en betaalbaarder te maken. Er zijn zoveel medestanders in dit land, echter natuurlijk ook nog vele niet-medestanders. Ik noem ze bewust geen tegenstanders omdat ik overtuigd ben van de kracht van positieve formulering.

Niet-medestanders staan nog niet op traptrede waar jij al wel op staat, het is een aanname om te denken dat diegene niet wil of niet kan. Elk mens die begint met het beoefenen van een sport of muziekinstrument, zal altijd bij de eerste traptrede starten en zich door training, discipline en doorzettingskracht voortbewegen naar de volgende traptreden. Zo ook bij systeeminnovatie, niet iedereen heeft dezelfde instap of hetzelfde tempo en meest belangrijk …. iedereen heeft elkaar nodig. Hoe voelt het als iemand je aanmoedigt, je stimuleert tot doorzetten, je helpt te groeien? Dat voelt van nature goed, waarderend en motiverend.

De Health Innovation School als initiatief van Ministerie VWS en Radboud UMC & Reshape, geeft deze zuurstof aan innovators in de Nederlandse zorg. Zuurstof als voeding voor je innovatie skills, zuurstof vanuit gelijkgestemden met precies dezelfde uitdagingen als jij, zuurstof om samen de drive te hebben de Nederlandse zorg te veranderen. Wil je als innovator (nog meer) het verschil maken voor de toekomstige Nederlandse zorg? Wil je voelen hoe het is om met gelijkgestemden te leren van en werken aan innovatie vraagstukken? Wil je extra zuurstof voor het verbeteren van jouw innovatie prestaties? Dan kun je deze kans niet laten liggen, schrijf je in voor de Health Innovation School! Hoe goed je ook bent in wat je al doet, je kunt het niet alleen. Samen kom je verder en samen is ook veeeeeeeel leuker!

Als trotse deelnemer van de eerste lichting in 2017 sta ik meer dan open voor nadere uitwisseling, you’re welcome!

Leave a comment

name*

email* (not published)

website